Zgaga to piekący ból odczuwany w środkowej części klatki piersiowej. U osób zdrowych może pojawiać się po zbyt ciężkim, tłustym posiłku, ale jej częstego pojawiania się nie należy lekceważyć - może być objawem przewlekłej choroby przewodu pokarmowego.

Zgagę powoduje cofanie się treści pokarmowej wraz z kwasem żołądkowym do przełyku. Dochodzi do tego wskutek niesprawności umiejscowionego pomiędzy przełykiem a żołądkiem dolnego zwieracza przełyku, np. gdy jest on zbyt słaby lub rozkurcza się w niewłaściwym czasie.

Częściej występuje u osób otyłych, może pojawiać się po zbyt obfitym, tłustym lub ostrym posiłku. Występowanie zgagi nasila alkohol i kofeina. Lepiej też wykluczyć napoje gazowane.

Aby unikać zgagi, nie powinno kłaść się bezpośrednio po posiłku – lepiej odczekać dwie, trzy godziny.

Jest to tylko część artykułu, zobacz całość na ŚwiatPrzychodni.pl