Zatrucia i zakażenia pokarmowe mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Aby zminimalizować ryzyko zachorowania należy przestrzegać prostych zasad: myć ręce przed jedzeniem, przygotowywać tylko świeżą żywność i prawidłowo ją przechowywać.

Zatrucie pokarmowe może przytrafić się o każdej porze roku – np. gdy zjemy nieświeży posiłek; szczególnie latem bakterie szybko namnażają się w nieprawidłowo przechowywanej żywności.

Trudno poznać czy skażone

"Żywność, a zwłaszcza kremy z jajek i mleka, mielone mięso, ryby - przechowywane w nieodpowiednich warunkach, np. kilkakrotne zamrażane i rozmrażane, albo poddane nieprawidłowo termicznej obróbce - stanowią doskonałe podłoże do namnażania się i wytwarzania enterotoksyn. Skażenie może też dotyczyć owoców i warzyw" - powiedział w rozmowie rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar.

Jest to tylko część artykułu, zobacz całość na ŚwiatPrzychodni.pl