Warzywa i owoce to skarbnica składników odżywczych. Zajadając się nimi, dostarczymy organizmowi o wiele więcej witamin, składników mineralnych, błonnika, niż łykając witaminowe suplementy, które niejednokrotnie bardzo słabo się wchłaniają.
Niedobór warzyw i owoców to, jak wskazują dietetycy, jeden z najczęstszych błędów żywieniowych. Tymczasem powinny one stanowić ważną część codziennej diety.
Co kryją warzywa i owoce?
Wspaniałości skryte w warzywach i owocach odkrywają m.in. poradniki żywieniowe, wydane przez Instytut Matki i Dziecka.
I tak warzywa zielone, takie jak szpinak, zielony groszek, zielona fasolka, zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, witamin B6 i B2.
W ciemnozielonych warzywach liściastych jak jarmuż czy brokuły znajdziemy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy E i K.