Sód i chlor z soli kuchennej spełniają wiele ważnych zadań, m.in. regulują ciśnienie tętnicze krwi i biorą udział w kontroli bilansu płynów w organizmie. Jednak jej nadmiar może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia.

Sód i chlor zapewniają też dobre warunki dla pracy mięśni i układu nerwowego. Sód uczestniczy również w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych, np. glukozy i aminokwasów.

Jednak Polacy jedzą stanowczo za dużo soli. Lubimy słone jedzenie i trudno nam się rozstać z solniczką. Specjaliści jednak radzą, aby próbować ograniczać sól i zastępować ją innymi przyprawami.

Ile soli potrzebujemy?

Zapotrzebowanie na sód zależy od wieku, aktywności i temperatury otoczenia, jest większe, gdy się np. pocimy na skutek aktywności fizycznej czy upału. Zwiększa się również np. w czasie miesiączki i karmienia piersią.

Jest to tylko część artykułu, zobacz całość na ŚwiatPrzychodni.pl