Zbyt dużo białka, tłuszczu oraz cukru i soli pochodzących z licznych przekąsek, za duże spożycie słodzonych napojów i wysokoprzetworzonych produktów – to według specjalistów podstawowe błędy w diecie dzieci od roku do trzech lat.
– W menu maluchów brakuje za to wapnia, witaminy D a także potasu i błonnika, co wynika m.in. z nieodpowiedniej ilości mleka i jego przetworów a także małej ilości warzyw i owoców – mówi dr Anna Harton, dietetyk z SGGW w Warszawie.
Co powinno się znaleźć w menu malucha?
Według "Poradnika żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia", który opracował Instytut Matki i Dziecka pełnowartościowa, całodzienna dieta malucha powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z różnych grup żywności.
Maluch powinien otrzymać cztery, pięć porcji produktów białkowych, w tym trzy porcje powinno stanowić mleko i jego przetwory, a jedna do dwóch - mięso, drób, ryby i jaja.