Czy warto sięgać po suplementy żywności? Amerykanie nie mają wątpliwości: przez co najmniej 10 lat przyjmowało je aż 75 proc. populacji. Amerykanie nie są jednak dobrym przykładem tego, jak należy stosować suplementy - zażywają je zbyt często i w zbyt dużych dawkach.

Nie ma jednak wątpliwości, że niektóre osoby powinny sięgać po suplementy żywności.

Dla kogo suplementy

Lekarze zalecają, żeby suplementy diety przyjmowały kobiety w okresie reprodukcyjnym – u nich zażywanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z ciężkim zaburzeniem ośrodkowego układu nerwowego, jakim jest wada cewy nerwowej.

Przed zajściem w ciążę i w jej trakcie zwykła dieta w większości przypadków nie pokrywa zapotrzebowania na tzw. foliany (kwas foliowy występuje w diecie w postaci folianów). Dlatego kobiety planujące ciążę powinny przyjmować kwas foliowy w dawce 400 mikrogramów dziennie 6 tygodni przed zapłodnieniem oraz co najmniej w pierwszych trzech miesiącach ciąży. Kwas foliowy, czyli związek z grupy witamin B, korzystnie wpływa na system nerwowy i mózg.

Jest to tylko część artykułu, zobacz całość na ŚwiatPrzychodni.pl