To, co jemy i pijemy, może w istotny sposób wpływać na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków – podkreślają specjaliści. Dlatego leki należy zażywać co najmniej godzinę przed posiłkiem oraz nie wcześniej niż dwie godziny po posiłku. Najlepiej popijać je zwykłą, przegotowaną wodą.

Eksperci zaznaczają, że żywność i leki zawierają składniki mogące się nawzajem wykluczać lub uzupełniać.

– Efektem tych interakcji może być zmniejszenie lub brak działania terapeutycznego bądź nasilenie objawów niebezpiecznych dla zdrowia – zwraca uwagę śląski konsultant wojewódzki w dziedzinie farmacji aptecznej dr Lucyna Bułaś ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Dodaje, że trzeba czytać ulotki dołączone do leku, a wątpliwości wyjaśnić z farmaceutą lub lekarzem.

Zwykła woda najlepsza

Generalnie leki należy popijać zwykłą, przegotowaną wodą. Mineralna nie jest zalecana, ponieważ może być wzbogacona w mikroelementy, tworzące niekorzystne połączenia z lekami. Zastąpienie wody herbatą, kawą czy sokami z owoców cytrusowych, może zaburzyć wchłanianie i metabolizm leków.

Jest to tylko część artykułu, zobacz całość na ŚwiatPrzychodni.pl