Witamina B12 nazywana również kobalaminą to jeden z organicznych związków chemicznych, które odpowiadają za szereg istotnych funkcji w organizmach ludzi i zwierząt. Jest rozpuszczalna w wodzie, pośrednio wpływa na przetwarzanie białek, tłuszczy i węglowodanów, a także bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Dowiedz się, jak witamina B12 wpływa na organizm oraz gdzie występuje witamina B12.

Jaki wpływ ma witamina B12 na funkcjonowanie układu nerwowego?

Witamina B12 pełni kluczową funkcję w budowaniu osłonki mielinowej, czyli osłonki włókien nerwowych, które są niezbędne w przekazywaniu bodźców czuciowych i ruchowych. Bierze również udział w produkcji kluczowych dla zachowania równowagi psychicznej neurotransmiterów takich jak serotonina, noradrenalina czy dopamina. Wśród podstawowych objawów niedoborów witaminy B12 można wymienić:

  • apatię lub drażliwość, zmęczenie, symptomy kojarzone z zaburzeniami depresyjnymi,
  • problemy ze strony układu pokarmowego i narządu wzroku,
  • zaburzenia węchu i słuchu,
  • obniżenie zdolności poznawczych, problemy z koncentracją, zapamiętywaniem nowych rzeczy i motywacją,
  • fałszywe wrażenia czuciowe w szczególności w okolicy kończyn dolnych np. parestezje, niedowłady i niepewny chód,
  • obniżenie ogólnej sprawności fizycznej, a nawet jej upośledzenie.

W czym jest witamina B12?

Witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w podrobach, czyli nerkach czy wątróbce. Jej duże ilości można znaleźć także w rybach, owocach morza, jogurtach, serach, jajach. Mniejsze stężenia witaminy B12 znajdziemy w roślinach strączkowych oraz grzybach. Odpowiednio dopasowane do potrzeb dzieci i osób dorosłych dawki witaminy B12 znajdują się również w suplementach diety, które można zakupić m.in. w sklepie Mito-Pharma. Zaletą tego rodzaju preparatów jest całkowity brak sztucznych dodatków, laktozy, aromatów, barwników, soi czy konserwantów, co sprawia, że korzystać z nich może praktycznie każdy, nawet osoby borykające się z dużą ilością nietolerancji pokarmowych.

Niedobór witaminy B12

Normy witaminy B12 u dorosłego człowieka wynoszą pomiędzy 2,0-2,4 μg. W przypadku kobiet w ciąży lub karmiących powinny mieścić się one w przedziale 2,6-2,8 μg na dobę. Ponieważ w organizmie człowieka zapas witaminy B12 jest magazynowany, jej niedobór nie musi natychmiast odbić się na ogólnym zdrowiu. Skutki uboczne niedoborów mogą pojawić się dopiero po kilku latach. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować tej witaminy, musi ona zostać dostarczona wraz z pożywieniem. Na jej niedobory narażone są w szczególności osoby przebywające na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, osoby z problemami związanymi ze wchłanianiem substancji odżywczych z pożywienia, starsze i schorowane.

Nadmiar witaminy B12

Nadmiar witaminy B12 jest bardzo rzadko wykrywany, głównie ze względu na to, że ten związek chemiczny nie jest toksyczny. Nadprogramowe ilości witaminy są wydalane z organizmu wraz z moczem. Przy bardzo dużych dawkach witaminy stosowanych codziennie mogą wystąpić reakcje alergiczne takie jak zaczerwienienie skóry, pokrzywka, wysypka, nieżyt nosa, zapalenie spojówek czy krwotoki z nosa. Stosowanie witaminy B12 uznaje się jednak za bezpieczne, nawet w nieco większych dawkach, niż wynosi dobowe zapotrzebowanie. Ostatecznie jednak korzyści z przyjmowania witaminy B12 są o wiele większe niż potencjalne skutki uboczne lub rezultaty jej nadmiaru.

Możesz ocenić ten artykuł: