Zdrowa, lekkostrawna, a przede wszystkim dobrana do schorzeń, których w podeszłym wieku bywa wiele – taka powinna być dieta seniora. Jak podkreślają geriatrzy, trudno ustalić standardowe zalecenia dla wszystkich, bo sprawność i kondycja fizyczna seniorów bywają różne.

– Seniorzy nie są jednorodną grupą, ale wykazano, że w podeszłym wieku dochodzi do inwolucji narządów i układów. Gorsze jest gryzienie, trawienie, wchłanianie, wolniejsze przemiany metaboliczne. Na niekorzyść zmienia się także skład ciała seniorów: zmniejsza się masa mięśniowa, masa kostna - podkreśla dr Milena Słoń, geriatra, kierownik Medyczny specjalistycznego ośrodka dla osób starszych i niepełnosprawnych Care Experts w grupie Medicover.

Dieta seniora musi być indywidualnie dostosowana do jego schorzeń

Dlatego - jak podkreśla geriatra - dieta dla seniora musi być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie. Posiłki powinny być regularne (cztery-pięć dziennie), niezbyt obfite, by nie obciążać układu pokarmowego, oraz o mniejszym ładunku kalorycznym dostosowanym do zmniejszonej zwykle aktywności fizycznej seniora. Osoby starsze nie mogą też zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, najlepiej niegazowanymi płynami.

Jest to tylko część artykułu, zobacz całość na ŚwiatPrzychodni.pl