Unikać słodkiego - to podstawowa zasada w diecie cukrzyków, niezależnie od tego, czy chorują na cukrzycę typu 1 czy typu 2. Generalnie zalecana jest dieta zdrowego człowieka, czyli jeść często a mało, najlepiej dużo chudego mięsa i warzywa.

Cukrzyca objawia się zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi, a także innymi zaburzeniami metabolicznymi. Aż 90 proc. przypadków choroby to cukrzyca typu 2, najczęściej związana z nadwagą i brakiem ruchu.

Cukrzyca typu 1

Na cukrzycę typu 1 zapadają głównie dzieci i młodzież, ale chorują też dorośli. Choroba ta polega na tym, że organizm niszczy komórki produkujące insulinę, dlatego chorzy stale i regularnie muszą ją przyjmować.

Każda osoba chorująca na cukrzycę typu 1, żeby móc obliczyć właściwą ilość insuliny, jaką powinna przyjąć przy posiłku, musi dokładnie znać ilość wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych zawartych w produktach, które zjada.

Jest to tylko część artykułu, zobacz całość na ŚwiatPrzychodni.pl