Sposób odżywienia kobiety w ciąży istotnie wpływa na to, jak rośnie i rozwija się płód. Zarówno nadmiar jak i niedobór składników odżywczych w życiu płodowym ma znaczenie dla zdrowia już dorosłego człowieka. Wskazówki: co powinna jeść, a czego unikać kobieta w ciąży opracował Instytut Matki i Dziecka.
Jak przekonują specjaliści, niedobory niezbędnych składników w organizmie matki mogą mieć wpływ na występowanie poronień oraz wad rozwojowych u dziecka. Dlatego dieta jest ważna już na etapie planowania ciąży - należy o nią zadbać przynajmniej na trzy do sześciu miesięcy przed spodziewanym poczęciem.
Kobieta powinna przede wszystkim: jeśli pali - podjąć walkę z nałogiem, zrezygnować z alkoholu, ograniczyć picie kawy i jedzenie słodyczy, wyeliminować z diety produkty typu fast food, zadbać o prawidłową masę ciała, pamiętać o uzupełnianiu diety o kwas foliowy i witaminę D.